Öğrenciler arasında yaygın bir görüş vardır ; kimya dersinin zor olduğuna dair. Bu kanıların aksine kimya dersini kolay hale getirmek siz öğrencilerin çabalarına bağlıdır. Unutmayalım ki en büyük düşmanımız kendi önyargılarımızdır.Her dersin yoruma dayalı yönü yanında ezbere açık yanının olduğu da kesinlikle unutulmamalıdır ve ona göre çalışmalar yapılmalıdır.
Kimya dersi maddelerin yapısını , özelliklerini ve birbirleriyle etkileşimlerini inceler. Kimya hayatımızın her noktasında karşımıza çıkar; bazen plastik bazen kolonya bazen sabun… Kimya dersinde konular birbirine bağlantılı olduğu gibi diğer derslerle de bağlantılıdır. Diğer derslerdeki konu hakimiyetleri kimya derslerindeki başarıyı da yükseltecektir.
Günlük hayattaki yaptıklarınız sizi:
- Geliştirir veya yetiştirir
- Orta kararda tutar ya da küçültür bunun seçimi sizin elinizdedir.
Bana göre başarı; bir zamanlar hayal ettiklerini şimdi yaşıyor olmandır.
Başarılı olmak için:
- Hedef ve amacınızı belirlemelisiniz.
- Çalışmalarınıza engel olacak durumlardan ve etkilerden uzak durmalısınız (tembellik, telefon,bilgisayar…)
- Sistemli ve düzenli çalışma alışkanlığına sahip olmalısınız.
- Öğretmenlerinizin anlattığı konuları dikkatlice dinlemeli ve daha sonra tekrar etmelisiniz.
- Doğru kaynaklardan çalışmaya dikkat etmelisiniz.
- Yapılan her deneme sınavından sonra yanlışlarınızı görüp doğrularını öğrenmelisiniz.
HEDEF VE AMACINIZI BELİRLEMELİSİNİZ:
Başlangıçtaki hedefimiz, kimya dersi konularını iyi kavrayarak öğrenmek, amacımız ise; öğrendiklerimizi iyi kullanarak istediğimiz üniversiteyi kazanmaktır.
ÇALIŞMALARINIZA ENGEL OLACAK DURUMLARDAN VE ETKİLERDEN UZAK DURMALISINIZ:
Günümüzde öğrencileri başarısızlığa iten ana faktörler:
- Tembellik , bıkkınlık ve pes etme.
- Telefon, bilgisayar ve televizyon ile çok zaman öldürme.
- Bilinçsiz ve amaçsız arkadaşlarla birlikte olmak.
Tembellik insanlığa hiçbir zaman fayda sağlamamıştır bundan sonra da sağlamayacaktır. Tembellik aslında zihinlerdeki engeldir, bu engelleri aşıp her şeyi başarabileceğimize inanmalı ve o yönde faaliyetlerde bulunmalıyız. Unutmamalı ki; insanlar yapabileceklerini düşündükleri kadardır.
Kişisel gelişim kitaplarında sıklıkla anlatılan bir pire deneyi vardır. Bilim adamları pirelerin farklı yükseklikte zıplayabildiğini görür. Birkaçını toplayıp 30cm yüksekliğindeki bir cam fanusun içine koyarlar zemin ısıtılır ve sıcaklıktan rahatsız olan pireler zıplayarak kaçmaya çalışır ama kafalarını tavandaki cama çarparak düşerler;fakat zemin sıcak olduğu için tekrar zıplarlar, tekrar başlarını cama vururlar. Pireler camın ne olduğunu bilmediklerinden kendilerini neyin engellediğini anlamakta zorluk çekerler defalarca kafalarını cama vuran pireler sonunda o zeminde 30 cm den fazla zıplamamayı öğrenirler. Deneyin ikinci aşamasına geçilir ve tavandaki cam kaldırılır zemin tekrar ısıtılır. Tüm pireler eşit yükseklikte 30cm zıplar! Üzerlerinde cam engeli yoktur, daha yükseğe zıplama imkanları vardır ama buna cesaret edemezler. Kafalarını cama vura vura öğrendikleri bu sınırlayıcı hayat dersine sağdık halde yaşarlar. Pirelerin isterlerse kaçma imkanları vardır; ama kaçmazlar; çünkü artık engel zihinlerdedir.
Bunun sonucunda; karşımıza çıkan engellere takılmamalı, onları zihnimizde büyütmemeli ve hedeflerimizden ödün vermemeliyiz.
SİSTEMLİ VE DÜZENLİ ÇALIŞMA ALIŞKINLIĞINA SAHİP OLMALISINIZ:
Sistemli bir çalışma yapılabilmesi için önce hangi derslerde hangi konuların olduğuna hakim olmak lazımdır. Bu konular çalışma programına sistemli ve düzenli olarak yerleştirilmeli ve bu programa kesinlikle uyulmalıdır. Başarı bir gün çalışıp üç gün çalışmamakla olmaz. Başarı, istikrarla beraber gelir. Başarı bisiklet gibidir; pedalı çevirdikçe ilerler yani emek verilmelidir. Hayat alışkanlıklar üzerine kuruludur bu sebeple ders çalışmak bir alışkanlık haline getirilmelidir. Her gün aynı saatte çalışma yapılarak hem alışkanlık edinilmiş olur hem de çalışma düzenli ve sistemli yapılmış olur. Başarı için ana mantık çok teorik ve çok pratik yaparak sistemli çalışmaktır.
ÖĞRETMENLİRİNİZİN ANLATTIĞI KONULARI DİKKATLİCE DİNLEMELİ VE DAHA SONRA TEKRAR ETMELİSİNİZ:
Derslere hazırlık yapılarak gidilmelidir bu, konuya daha çabuk hakim olmanızı sağlayacaktır. Ders çok iyi dinlenmeli ve detaylara dikkat edilmelidir. Dinlenmiş olan konuları pekiştirmek için düzenli tekrar yapılmalıdır ve tüm final kaynaklarından sorular çözülmelidir. Anlamadığınız yerleri hocalarınıza sormalı ve öğrenmeniz gerekir. Anlaşılmayan yerleri hocalarınıza sormazsanız konu kesinlikle eksik kalacaktır.
Öğrenci kendi kendine konunun tamamen öğrenilip öğrenilmediğini sorduğunda, öğrendiğine kanaat getiriyorsa başka bir konuya geçilmelidir aksi takdirde soru çözümüne ve konu çalışmaya devam edilmelidir. Yazarak çalışmanın da kısa sürede öğrenmede büyük bir etkisi vardır.
DOĞRU KAYNAKLARDAN ÇALIŞMAYA DİKKAT ETMELİSİNİZ:
Çalışmalarda seçilen kaynaklar çok önemlidir. Geçmiş 31 yıla eğitim ve öğretimde damgasını vuran ve kalite çizgisini hiç bozmayan final dergisi dershanesinin yayınları olan final, formül, hedef ve fdd tercih edilmelidir. Bu kaynaklarda bulunan sorular YGS ve LYS de çıkan sorularla birebir örtüşmektedir. Bu da bu yayınların başarılı olduğunu ve önemsenmesi gerektiğini gösterir.
YAPILAN HER DENEME SINAVINDAN SONRA YANLIŞLARINIZI GÖRÜP DOĞRULARINI ÖĞRENMELİSİNİZ:
Yapılan çalışmaların verimli hale gelmesi için denemeler çok önemlidir. Yapılan çalışmaların hasat kısmı kesinlikle denemelerdir. Konuların tam anlamıyla yerine oturması için denemelerin gerçek sınav ciddiyetiyle çözülüp yanlışların bilinçli bir şekilde irdelenmesi gerekmektedir.
Yukarıda verilen maddelere uyulduğunda kimya dersinden ve diğer derslerden istediğiniz başarıyı elde etmeniz daha kolay olacaktır. Kimya dersinden YGS de 13, LYS de 30 soru gelmektedir. Bu 43 soru geleceğinize başarılı ve güvenli bir adım atmanız için gerekli bir basamaktır. YGS de 9. Ve 10. sınıfın konuları ağırlıklı, LYS de ise 11. Ve 12. Sınıfın konuları ağırlıklı sorulmaktadır. Daha önceki senelerde YGS de daha detaylı ve bilgiye dayalı sorular sorulmaktaydı. Son iki yılda ise bilgiye dayalı, yüzeysel ve kolay sorular sorulmaktadır. LYS de ise daha önce sorulan sorularla şimdi sorulan sorular benzerlik göstermektedir. Yani bilgiye dayalı ve detaylı sorular sorulmaktadır.LYS de çıkan soruların % 40 ını(12) 12. sınıf konusu olan organik kimya oluşturmaktadır.
Başarısızlık yenilgi değil gecikmedir, çıkmaz sokak değil virajdır. Bazı yenilgiler başarının taksitleridir. Başarılı olmanın ilk adımı başarılı olmaya karar vermektir. Ben başarılı olacağım diye kendisiyle sözleşmektir, hayatında başarılı olmaya öncelik tanımaktır,zamanını kendisine başarı getirecek faaliyetlere harcamaktır, kaybeden olmayı kabullenmemektir, başarısızlığı reddetmektir.
Büyük başarı kalpten gelir beyinde büyür elimizden hayata akar. Başarınızın başlangıç noktası sizsiniz!