Harita Teknikerliği Mesleği ve Özellikleri
Arazi parçalarının, biçim, konum, engebe vb. yönlerden durumunu belirleyerek haritalarının yapılmasında harita mühendislerinin gözetim ve denetimi altında görev yapan kişidir.
GÖREVLER
– Arazi ölçümlerinde kullanılacak aletlerin bakım ve ayarını yapar,
– Haritası yapılacak araziyi çeşitli açılardan inceler,
– Arazinin çeşitli aletlerle ölçümünün yapılmasında harita ve krokilerin çizilmesinde harita mühendisine yardımcı olur.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Harita teknikeri olmak isteyenlerin;
– Normalin üzerinde genel yeteneğe,
– Şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilme gücüne,
– Dört işlemle çabuk hesaplama yapabilme gücüne,
– El-göz koordinasyonu ve çizim yeteneğine sahip,
– Bedence sağlam ve güçlü
kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Harita teknikerleri iş yerinin durumuna göre, topograflar, harita, jeoloji, jeofizik, çevre ve petrol mühendisleri ile işbirliği halinde çalışırlar ve çalışmalarında birinci derecede verilerle veya laboratuarlarla ilgilidirler. Harita teknikerleri işlerini hem büroda hem de açık havada yürütürler. Görev sık sık seyahat etmeyi gerektirir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bayındırlık ve İskan, Tarım ve Köy İşleri, Enerji, Orman, Ulaştırma, Turizm Bakanlıkları ve bunlara bağlı kuruluşlarda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve özel sektöre ait inşaat şirketlerinde görev alırlar. Son zamanlarda, özellikle inşaat şirketlerinin yurt dışında almış oldukları işlerde başarılı olmaları ve iş yoğunluklarını artırmaları, bu mesleğe olan ihtiyacı açıkça göstermektedir. Bu mesleği kadınlar da seçmektedir. Okullarda harita teknikerliği bölümü öğrencilerinin yaklaşık % 20′sini bayanlar oluşturmaktadır.