Gemi İnşaatı Mühendisi Mesleği ve Özellikleri
Gemi inşaatı mühendisi, her türlü deniz taşıtının projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretiminin yapılması konularında mühendislik çalışmalarını yürüten kişidir.
GÖREVLER
– İnşa edilecek, yenileştirilecek veya onarımı yapılacak gemiler için uluslararası kurallara uygun plan ve projeler hazırlar,
– İnşa edilecek gemide kullanılacak olan makine, teçhizat ve malzemelerin seçimini yapar, dayanıklılığı ve diğer özellikleriyle ilgili gerekli mühendislik hesaplarını çıkarır,
– İstenilen ölçü ve şekillerde gemilerin yapımını, her türlü bakım ve onarım işlerinin yürütülmesini sağlar.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Gemi inşaatı mühendisi olmak isteyenlerin;
– Üstün bir genel yeteneğe,
– Sayısal düşünme yeteneğine,
– Tasarım ve çizim yeteneğine,
– Göz-el koordinasyonuna sahip,
– Şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilen,
– Fizik ve matematik konularına ilgili
kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
İşin planlanması ve projelendirilmesi aşamasında bürolarda, inşa aşamasında tersanelerde, onarım yapılması ve yenileştirilmesi aşamasında bakım onarım istasyonlarında çalışılmaktadır. Ayrıca, gemi seyir halindeyken de görev yürütülmektedir. Görevleri sırasında armatörlerle, kaptan, makine zabiti, deniz motor makinisti, makine teknisyen ve teknikerleriyle, teknik ressamlarla iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Gemi inşaatı mühendisleri; Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri gibi kamu kuruluşlarında, resmi ve özel tersanelerde, deniz taşımacılığı yapan özel kuruluşlarda, mühendislik bürolarında çalışabilirler.