- Birincisi; evimiz özendirici ortam olmalı, bunun kararlarını; anne-baba ve kardeşlerle birlikte alacaksınız. Hemen bu akşam toplanın lütfen, saat 19,30-22,30 arasını(saat aralığı değişebilir) “kitap okuma ve ders çalışma zamanı” olarak kararlaştırınız. Bu saatler arsında, mutfak işleri dahil, televizyon izlemek, bilgisayarla meşgul olmak yok. Herkes işini yapacak. Alınan karara uyacak. Anne-baba kitap okuyacak, kardeşler ders çalışacaklar. Mümkün hep beraber çalışma odasında yapılmalı, herkesin bir masası ya da iki kişi bir masayı kullanarak olabilir.
- İkincisi; akşamdan bir sonraki günün derslerine bakıyorsunuz, hangi konular anlatılacaksa; o konularda neleri öğrenmeniz gerektiğine bakıyorsunuz. Yani hangi konuda ne öğreneceğinizi belirliyorsunuz, bir seferde konuyu okuyarak gidiyorsun. Dersi iyi dinleyip belirlediğin bilgileri, öğretmenden öğrenmeye gayret ediyorsun. Yani akşamki kararınızın biride sınıfta dersi iyi dinlemek, öğrenmem gerekeni öğrenmek. Dinlerken de dikkatten kaçan bir yer olursa da bir fırsatını bulup öğretmene soracaksınız. Sınıfta fırsat olmazsa teneffüs aralarında bir boşlukta fırsat kullanmalısınız. Akşamdan verdiğim kararımı, yerine getirmeliyim, hedefimi yakalamalıyım.
- Üçüncüsü; akşam eve geldiğinizde bir ana haber bülteni dinleyin. Günlük gazete okumamışsanız, gazete varsa gazete okuyunuz. İhtiyaçlarınızı, aldığınız karar saatine kadar giderirsiniz. Sonunda da masanıza geçer günün hedeflediğiniz konuların tekrarını yapmaya başlarsınız.
- Önce notlarınızdan, sonra da kitaptan aynı konuyu okuyarak öğrenmeniz gereken bilgiyi özet olarak kendi ifademizle kitaba bakmadan deftere yazınız.
- Konu bitmişse, yazdığınızı tekrar okuyunuz.
- Öğrendiğiniz konuyla ilgili yanınızda bulunan soruları çözünüz. Uygulamada tamamlandı. İşte şimdi öğrenme gerçekleşmiştir. Beyinde saklanmaya alınmıştır. Artık sınavda geri çağıracak halde bırakmış oldunuz.
- Dördüncüsü: her gün; günün uygun bir saatinde kitap okuyacaksınız.
- Hatırlatma-1: Akşam kitap okuduktan sonra yatarsanız iyi olur. Sata 23,00’den itibaren yatınız. Sabah 06,00’da kalkınız. Kahvaltıya kadar, vaktiniz varsa gazete, dergi, kitap okuyun, spor yapın. Kahvaltıdan sonra yine hazırlık yaparsınız. Ancak unutmayalım günün hazırlığı; akşam yatmadan önce yapılacak, günün hedefi belirlenecek.
- Hatırlatma-2: Akşam ders çalıştıktan sonra asla televizyon izlemeyiniz. Sizi başka dünyalara götürür. Öğrendiklerinizi unutmaya zemin hazırlamış olursunuz.
- Beşincisi: Cuma akşamını kendinize, ailenizle birlikte geçirmeye ayırın. Birlikte televizyon izlersiniz. Bilgisayarı da hafta içinde 18,00-20,00 arası ihtiyacınız kadar kullanırsınız. Beyninizi sabitleştirmeyin. Monotonlaştırmayın. Siz monotonlaşırsanız oda monotonlaşır pasif duruma düşersiniz.
- Altıncısı: Cumartesi-pazar kendimize zaman ayıralım; ancak kendimize zaman nasıl ayrılır? İki şekilde ayrılı:
- Zekânın %70-80ni doğuştan getirilir. Sonradan geliştirilmesi %20 olduğu biliniyor.
- Aklın %70-80’de; sonradan kazanılıyor. Dahası; zekâyı akıl yönetiyor. Peki; akıl nasıl büyüyor? Öğrenmeyle, düşünmeyle. O halde bizim her günümüzün ilk hedefi öğrenmek olmalı.
-Aklınızı büyütüyor, kapasitesini arttırıyorsunuz. |
-Anlama ve kavrama gücünüzü arttırıyorsunuz. |
-Okul başarısını elde ediyorsunuz. |
-Sınav başarısını elde ediyorsunuz. |