Yaşam Koçluğu:
Koçluk, bireyin gelişmesine, yeni bir beceri, yetkinlik veya davranış öğrenmesine, kendisi için koyduğu hedeflere ulaşmasına veya bir problemini çözmesine destek olmaktır. Başka bir deyişle kendi kendinizi daha iyi tanımanızı, sınırlarınızı öğrenmeyi ve bunları genişletebilmeyi, hayatınızın her alanında denge, enerji, samimiyet, maddi bolluk, konsantrasyon ve nihayetinde yaşam sevinci duymanıza yardımcı olabilen bir programdır.
Koçluk desteği alan kişilere sorunlarına karşı tavsiyelerde bulunulmaz veya nasihatler verilmez. Bu destekte insanların sorunlarını kendilerinin nasıl çözeceği öğretilir.Koç, sadece sorular sorarak insanların sorunlara karşı başka açıdan bakarak çözmelerine yardımcı olur.
Kelime anlamı olarak KOÇLUK, aslında REHBERLİK ve GÖZLEMLEMEK demektir. Fakat bizim ülkemizde rehberlik hizmetleri ayrı olarak yapıldığında, bu gün için uygulamalarına bakıldığında eksik bir çalışma biçimlidir. Bunun nedeni sınav ve öğretim sisteminden kaynaklı çılgın bir yarış sistemi içinde, öğrencinin daha fazla nasıl koşması gerektiği, daha fazla nasıl çalışacağı, daha fazla nasıl öğreneceği, daha fazla… eksenli onu motive etme üzerine kurulmuştur.
Bu bakımdan REHBERLİK ile koçluk tam kelime anlamı ile örtüşmemektedir. Bu nedenle mevcut sitem içinde rehberlik ve psikolojik danışmanlık yapan kişilerin yürüttükleri çalışmalar bir koçluk olmayıp, kısmen koçluk çalışması kapsamındaki uygulamalardır.
Bu bakımdan kimler öğrenci koçu olabilir ? sorusuna en iyi cevap; koçluk çalışma prensiplerini, tekniklerini en iyi ve bütün olarak uygulayabilecek eğitimi almış herkes diye cevaplamalıyız.
KOÇLUK NEDİR?
0