(öğrencilerimiz INSTAGRAMDA bilgilimiti ni takip edebilirsiniz)Abdullah sivari
abdullahsivari.com ozeldersane.net
METALLERİN TEPKİMELERİ
Elementlerin metalik özelliği elektron verme eğilimi ile ölçülür. Elektron verme eğilimi, hidrojenden büyük olan metallere aktif metaller, hidrojenden küçük olanlara ise soy metaller adı verilir. Soy metaller çok kararlıdır ve aktif metallere göre sayıca azdır. Bakır (Cu), cıva (Hg), gümüş (Ag), altın (Au) ve platin (Pt) soy metallerdir. Sodyum (Na), potasyum (K), magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca), alüminyum (Al), çinko (Zn) gibi metaller aktif metallerdir. Aktif metallerin tamamı asitlerle tepkimeye girerek tuz ve hidrojen gazı oluşturur:
Soy metaller çok kararlı ve aktiflikleri çok düşük olan metallerdir. Bunlardan Cu ve Ag, HCl gibi yapısında oksijen bulunmayan asitlerle tepkime vermezken, HNO3 ve H2SO4 gibi oksijen içeren asitlerle tepkime vermektedir. Bu metallerin elektron verme eğilimleri hidrojenden az olduğu için asitlerle tepkimelerinde hidrojen gazı açığa çıkaramazlar. Kullanılan asidin türüne göre gaz çıkışı gözlemlenir.
Altın (Au) ve platin (Pt) metalleri ise hiçbir asitle tepkime vermezken sadece kral suyu olarak bilinen bir asit karışımı ile tepkime verir. Tek başına altını çözemeyen HCl ve HNO3 asitleri bir araya gelince bunu başarabilmektedir. Kral suyu 3 hacim HCl ve 1 ha.cim HNO3 ten oluşan asit karışımıdır.